Waarvoor wordt Levaquin (Levofloxacine) tablet gebruikt

Waarom wordt deze medicatie gebruikt?

Levofloxacine wordt gebruikt voor de behandeling van bepaalde infecties zoals longontsteking en nier-, prostaat- (een mannelijke voortplantingsklier) en huidinfecties. Levofloxacine wordt ook gebruikt om miltvuur (een ernstige infectie die opzettelijk kan worden verspreid als onderdeel van een bioterroristische aanval) te voorkomen bij mensen die mogelijk zijn blootgesteld aan miltvuurkiemen in de lucht, en om pest (een ernstige infectie die opzettelijk kan worden verspreid als onderdeel van een bioterroristische aanval) te behandelen en te voorkomen. Levofloxacine kan ook worden gebruikt voor de behandeling van bronchitis, sinusinfecties of urineweginfecties, maar mag niet worden gebruikt voor bronchitis en bepaalde soorten urineweginfecties als er andere behandelingsmogelijkheden zijn. Levofloxacine behoort tot een klasse van antibiotica die fluoroquinolonen worden genoemd. Het werkt door het doden van bacteriën die infecties veroorzaken.

Levofloxacine wordt soms ook gebruikt voor de behandeling van endocarditis (infectie van de hartbekleding en -kleppen), bepaalde seksueel overdraagbare aandoeningen, salmonella (een infectie die ernstige diarree veroorzaakt), shigella (een infectie die ernstige diarree veroorzaakt), inhalatie-antrax (een ernstige infectie die kan worden verspreid door antraxkiemen in de lucht opzettelijk als onderdeel van een bioterroristische aanval), en tuberculose (TB). Levofloxacine wordt soms ook gebruikt om reizigersdiarree te voorkomen of te behandelen. Praat met uw arts over de risico’s van het gebruik van deze medicatie voor uw aandoening.

Antibiotica zoals levofloxacine werken niet bij verkoudheid, griep of andere virale infecties. Het gebruik van antibiotica wanneer ze niet nodig zijn, verhoogt het risico dat u later een infectie krijgt die de behandeling met antibiotica weerstaat.

Hoe moet dit geneesmiddel worden gebruikt?

Levofloxacine wordt geleverd als een tablet en een oplossing (vloeistof) om via de mond in te nemen. Het wordt gewoonlijk eenmaal per dag ingenomen. De duur van de behandeling hangt af van het type infectie dat u heeft. Uw arts zal u vertellen hoe lang u levofloxacine moet innemen. De tablet kan met of zonder voedsel worden ingenomen. De oplossing moet 1 uur voor of 2 uur na het eten worden ingenomen. Neem levofloxacine elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip in. Volg de aanwijzingen op het recept zorgvuldig op en vraag uw arts of apotheker om uitleg als u iets niet begrijpt. Neem levofloxacine precies in zoals voorgeschreven.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeet?

Neem de vergeten dosis in zodra u eraan denkt. Als het echter bijna tijd is voor de volgende dosis, sla dan de gemiste dosis over en ga verder met uw normale doseringsschema. Neem geen dubbele dosis om een gemiste dosis in te halen.

FAQ

Wat zijn de ernstigste bijwerkingen van levofloxacine?

Levofloxacine kan ernstige leverproblemen veroorzaken, waaronder hepatitis. Neem direct contact op met uw arts als u of uw kind last krijgt van misselijkheid of braken, donkere urine, lichtgekleurde ontlasting, maagpijn of gele ogen of huid tijdens het gebruik van dit geneesmiddel.

Moet ik bepaalde voedingsmiddelen vermijden tijdens het gebruik van levofloxacine?

Het is het beste om levofloxacine 2 uur voor of na een maaltijd in te nemen met ten minste één groot glas water. Bij maagklachten kan levofloxacine echter met voedsel worden ingenomen. Vermijd zuivelproducten zoals melk en yoghurt gedurende ten minste 2 uur voor en na inname van het geneesmiddel.

Hoe lang na inname van levofloxacine kan ik eten?

Levofloxacine orale vloeistof moet 1 uur voor of 2 uur na het eten worden ingenomen. Meet uw dosis af met een gemarkeerde maatlepel, orale spuit of medicijnbeker. U kunt levofloxacine tabletten innemen bij de maaltijd of op een lege maag. Dit geneesmiddel kan het beste worden ingenomen met een vol glas (8 ounces) water.

Beïnvloedt levofloxacine de slaap?

Levofloxacine kan neuropsychiatrische bijwerkingen veroorzaken. Sommige bijwerkingen zoals slapeloosheid en angst blijven vaak onopgemerkt.

Wie moet levofloxacine vermijden?

Levofloxacine kan bij kinderen problemen veroorzaken met botten, gewrichten en weefsels rond gewrichten. Levofloxacine mag normaal gesproken niet worden gegeven aan kinderen jonger dan 18 jaar, tenzij zij pest hebben of in de lucht zijn blootgesteld aan pest of miltvuur.

Is levofloxacine een zeer sterk antibioticum?

Zowel Levaquin als amoxicilline zijn “sterke” antibiotica, en beide worden gebruikt om infecties van de longen, luchtwegen, huid, urinewegen en oren te behandelen.

Mag ik koffie drinken met levofloxacine?

Cafeïnehoudende koffie, coladranken, thee Levofloxacine kan het effect van cafeïne versterken. Mogelijk moet u dranken met cafeïne beperken. Corticosteroïden cortison, hydrocortison, prednison Levofloxacine kan spier- of kuitpijn verhogen. Let op spier- of kuitpijn.

Is 5 dagen levofloxacine genoeg?

Een typische levofloxacinedosering is 250, 500 of 750 mg om de 24 uur gedurende vijf tot 10 dagen.

Kan levofloxacine angst veroorzaken?

Fluoroquinolonen kunnen nadelige neuropsychiatrische bijwerkingen veroorzaken, die vaker voorkomen op oudere leeftijd. Wij presenteren drie gevallen van door levofloxacine veroorzaakte acute angst en slapeloosheid bij jongvolwassenen. In alle gevallen leidde stopzetting van levofloxacine onmiddellijk tot remissie. Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)